Speuren

Speuren is een sport wat iedere hond kan, natuurlijk is de ene wat meer een natuurtalentje dan de ander maar, iedere hond kan het leren mits ze het leuk vinden en ongeacht het ras of de leeftijd.

In deze speur lessen leert de hond te speuren naar een vermist persoon. Daarnaast leert de hond ook hoe hij/zij speeltjes of andere materialen kunnen opspeuren en apporteren. Voor het speuren op een "vermist" persoon heb je een geur lapje nodig van het persoon die de hond mag gaan zoeken. Een geur lapje kan een kleding stuk zijn, denk aan een sok of een handschoen, ook kan het een vaat doekje zijn. Het lapje mag gewoon schoon/gewassen zijn, enkel zo'n 30 minuten voorgaand van de les gedragen op het lijf van het "vermiste" persoon.

Praktijk speuren is een top sport voor honden, het is zowel fysiek als mentaal uitdagend en kan zo de hond een gezonder en evenwichtig leven bieden, daarnaast bouw je door middel van deze activiteit een sterkere band op met de hond. Er zijn ook veel andere voordelen aan het speuren/sporten met je hond naast het versterken van jullie band zoals:

 • de hond moet zelf keuzes leren maken waardoor het zelfvertrouwen wordt op gebouwd/versterkt bij de hond;
 • het is fysiek uitdagend maar niet te zwaar belastend voor de honden onder ons die wat ouder zijn of zwakker op de gewrichten;
 • het is mentaal uitdagend waardoor de hond zich voldaan zal voelen en hierdoor beter zal luisteren in het alledaagse leven.

Maar denk ook aan honden die geen focus hebben op de eigenaar want ze zijn te druk bezig met de wereld om hen heen, honden die trekken aan de lijn, honden die negatief gedrag kunnen vertonen zoals angsten of agressie naar mens en dier. Je leest het goed, bij gedragsproblemen kan het ondersteunend zijn om te gaan speuren met de hond.

Omdat de speur lessen in de vorm van privé lessen zijn is het ook voor honden die moeite hebben met andere honden zeer geschikt. Verder is het natuurlijk ook fantastisch voor alle andere honden en eigenaren die samen hobbymatig aan de bak willen.

Algemeen:

 • Je hond is welkom om te speuren vanaf een leeftijd van 8 weken.
 • Je hond dient op schema te liggen met de vaccinaties.
 • De speur training heeft een duur van 5 lessen die naar wens worden gepland.
 • De lessen duren maximaal 60 minuten per les.
 • Bij slecht weer, denk aan hevige hitte, onweer of hevige regen/sneeuw/hagel worden de lessen een week verplaatst. Je les gaat dus niet verloren.
 • Bij afmelding binnen 7 dagen voor de geplande les gaat je les verloren. Er is geen mogelijkheid tot inhalen. Buiten de 7 dagen om mag de les kosteloos verplaatst worden.
 • De speurlessen zijn enkel in privé les vorm.
 • Voor de eerste paar lessen is het handig als er een 3e persoon aanwezig kan zijn. Dit is niet verplicht wel wenselijk.
 • Tuig is verplicht.
 • Neem water mee voor tijdens de les.
 • Een sleeplijn kan worden geleend.

Speuren

5 lessen

€ 180,-

*) De prijs is exclusief reiskosten, heen en terug per bezoek (€ 0,30 per km) en exclusief eventuele parkeerkosten.


Inschrijven Speuren

Bekijk hier de locatie van de hondenschool

Om je in te schrijven voor de Speuren kan je onderstaand formulier invullen. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op om de inschrijving te bevestigen.


Impressie van de speurlessen

Wat heb je nodig

Het dragen van een tuig is verplicht. Bij het praktijk speuren moeten honden wat aan de lijn hangen/trekken, de hond gaat op deze manier de handler vertellen waar ze heen moeten. Hiervoor is het dus verplicht dat de hond een tuig draagt voor de veiligheid en fysieke gezondheid van de hond, het dragen van een halsband kan tijdens het speuren levensbedreigend zijn.

Ben je bang dat de hond als vervolg altijd aan de lijn gaat trekken? Maak je geen zorgen, honden leren context gebonden. De hond zal deze spanning aan de lijn koppelen aan de opdracht speuren, koppelen aan de lange lijn en koppelen aan de geur lapjes. Je zou eventueel een apart tuigje kunnen halen die enkel wordt gedragen tijdens het speuren zodat ook hier de extra context aangekoppeld word.

Onze voorkeur gaat naar een Y-vorm tuig, denk aan de (ons favoriete merk) anny-X tuigjes. Bij deze tuigjes liggen de drukpunten zo op het lijf dat de hond alle nodige beweging vrijheid heeft en dat zijn luchtpijn/keel vrij is van druk. Bij bijvoorbeeld een Julius K9 tuig kan de borst band alsnog te hoog liggen op het lijf waardoor de hond alsnog een verdrukking krijgt bij de luchtpijp/keel.

Tijdens het speuren lopen de honden aan een lange lijn, minimaal 8 meter lang. Deze mag altijd zelf worden aangeschaft, anders hebben we voldoende sleeplijnen te leen tijdens de lessen.

Whatsapp Quispelt
Email QuispeltBel Quispelt