Detectie

Iedere hond kan speuren, iedere hond kan goed ruiken. Maar hoe je leer je ze nou aan te gaan zoeken naar iets wat jij graag wilt vinden? Of ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging voor jou hond in de vorm van neuswerk en hersenwerk? Dan is detectie de sport voor jou en je hond!

Je kent ze wel, die stoere honden die over de koffers heen lopen in een vliegveld. De honden die bij de poortjes staan om aan de mensen te ruiken of zij iets bij zich dragen wat niet mag. Dit is detectie, de hond detecteert of en waar hij de aangeleerde geur ruikt.

Detectie is geschikt voor iedere hond, van puppy tot senior maar ook bij honden met een handicap is detectie vaak de uitkomst om toch bezig te zijn, mentale uitdaging te bieden zonder dat je het fysieke lijf hoeft te belasten.

Ook honden met gedragsproblemen zijn van harte welkom op de hondenschool. Detectie kan bij veel problemen steun bieden doordat de hond op een positieve wijze zijn energie en frustraties kwijt kan in het werk.

Tijdens deze lessen gaan we in een opbouwende manier de hond verschillende dingen aan leren, zoals:

  • Een geur aanleren, dit houd in dat de hond naar één specifieke geur gaat zoeken en andere geuren leert te negeren.
  • Systematische zoeken, dit houd in dat de hond goed georganiseerd opzoek gaat naar de aangeleerde geur. Op zo’n manier dat het beheerst gaat en zodat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt tijdens een zoeking.
  • Op verschillende hoogtes en plekken leren zoeken.
  • Verschillend materiaal leren te doorzoeken. Denk aan tassen en kledij, voertuigen en woonkamers.
  • De hond zal leren te verwijzen naar de aangeleerde geur. Dit houd in dat de hond laat blijken doormiddel van de gekozen verwijzing waar een geurbron ligt en de hond zal leren te blijven verwijzen tot dat jij het gekozen signaal geeft voor de hond om te stoppen met verwijzen.

De detectie lessen worden in een privé les vorm gegeven. Dit maakt het haalbaar om voor alle honden de lessen te volgen, dus ook de honden met angsten en/of agressie. Daarnaast bied het de juiste persoonlijke aandacht en sturing om zo veel mogelijk succes te boeken tijdens de lessen.

Wij zijn aangesloten bij Nederlandse Speur en Detectie Bond. Je wordt bij ons opgeleid om tot wedstrijd niveau door te kunnen gaan als hier je ambitie ligt. Wij zullen een geurproef met jullie doen, en wanneer deze behaald is ben je in staat om wedstrijden te lopen.

De lessen duren 30 minuten. Detectie is een bijzonder uitdagende sport. Je hond zal goed voldaan zijn na 30 minuten speuren.


Impressie van de detectielessen

Whatsapp Quispelt
Email QuispeltBel Quispelt